Soyut ile Sadeleşme Sanat Kutusu
Soyuta dair bugüne kadar çok çalışma yaptık ama bu sefer soyutlamanın temeline iniyoruz ve herhangi bir görseli soyutlaştırmak için ne yapmamız gerektiğini deneyimliyoruz. Hadi başlayalım :)
SANAT MALZEMELERİN

Clairefontaine Cray'On A5 120 gr. Dokulu Çizim Bloğu


EL ISITMA ÇALIŞMASI

1. Pablo Picasso 1945 yılında bir boğalar serisi çizmişti. Bu seriye ilk olarak en gerçekçi boğa çizimiyle başladı ve her aşamasında çizimde sadece gerekli olan öğeleri tutup sadeleştirerek devam etti. Yukarıdaki görselin en sağ orta sırada, imzanın üzerinde gördüğün çizim ise bu sadeleşme ve soyutlamanın son aşaması olan ünlü boğa resmini ortaya çıkarmıştır. Biz de bu kutuda istediğimiz herhangi bir resimde Picasso'nun boğa metodunu kullanarak soyut eserimizi oluşturacağız

2. İlk aşama olarak kullanacağımız kaynak resime karar vermemiz gerekmektedir. Biz bunun için ücretsiz bir stok görsel sitesi kullandık (pexels.com). Dilediğin bir fotoğraf ya da internetten indirilmiş görsel ile de bu çalışmayı gerçekleştirebilirsin.

3. Referans görselini bulduktan sonra artık sıra çizimlere başlamaya geliyor. İlk çizimde referans resmine bakarak yapmak istediğin kadar orjinaline yakın şekilde resmi kağıda aktarıyorsun. Bu aşamada gölgelendirmeler yapmak, çizimin detay seviyesini ayarlamak senin elinde. Biz son çıkacak eserde gölge olmasını düşünmediğimiz için yalnızca resmin dış hatları üzerinden ilerledik.

4. İlk çizimi takiben, yeni bir sayfa açıyoruz ve aynı resmi bu sefer ilk çizimden daha sade ve daha az öğe ile tekrar çiziyoruz. Yukarıdaki fotoğrafta görebileceğin üzere, biz çizgilerin kıvrımlarını, yavru ayının surat detaylarını ve anne ayının ayaklarını oldukça sadeleştirdik.

5. Bu sadeleştirme aşamalarını dilediğin sayıda artırabilir ve tekrar edebilirsin. Burada amaç resmin "senin" istediğin kadar soyutlaşması ve planladığın estetiğe ulaşması. Bu fotoğrafta bizim sürecimizin 3. çizimini görebilirsin.


7. Resmimizin hatlarını sadeleştirerek soyutlama sürecini takiben renklendirmeye karar verdik. Renklendirmeyi tercih etme sebebimiz resmin duygusunu artırmak ve bir nebze de desenin takip edilebilirliğini renkler ile daha zor anlaşılır bir hale getirmekti.

8. Renklendirme de tamamlandığında işte yeni eserimiz hazır! Sağda ilk referans fotoğrafını ve solda bizim soyutlayarak ulaştığımız sonucu görebilirsin. Senin de yaratacağın eserleri bizimle paylaşmanı sabırsızlıkla bekliyoruz.

Aşamalar: Çizimlerimizin geçtiği aşamaları bir arada görmek ve incelemek istersen diye bunu da eklemek istedik :)
İLHAM VEREN VİDEOLAR
Bu kutuda Picasso'nun soyutlamak için ürettiği öğretilerden birinden yararlandık ama pek tabii birçok farklı yöntem var. İşte bu videoda da Mr. New farklı bir soyutlama tekniğinden bahsediyor.
Yine bizim yaptığımıza benzer bir yolu farklı adımlarla ilerleyen David Cavallin, daha önceden yaptığı bir resmi bu sefer bambaşka görerek duygusu ile tuvale aktarma sürecini paylaşıyor.
Aaron Wemer bu videosunda birebir çizim ile başladığı bir resmini süreç içerisinde aynı kağıt üzerinde nasıl soyutlaştırdığına dair bilgiler veriyor ve bizimle paylaşıyor.
YARATICI BİR SÖYLEŞİ:
MELİS ÖZTÜRK (@melisozturk_)

Melis Öztürk kimdir ve sanata nasıl bulaştı? Bize biraz anlatabilir misin?
Tüm sanatseverlere selam :) Ben Melis, 29 yaşındayım. Sanatın bana tam olarak nasıl bulaştığını düşündüğümde spesifik bir olaydan çok, içimde olan ilgiyle çocukluğumdan beri yaşamış olduğum farklı deneyimler bütünü olduğunu görüyorum. Benim sanata bulaşma hikayemi ise kısaca anlatabilirim.
İnsanların kendi yaratıcılıklarını katarak ortaya çıkarttığı şeylere her zaman bir ilgim oldu. Çocukken yurt dışına gitme şansımın olması, orada sokak sanatçılarını izlemem, müzeleri gezmem, bunların üzerimde bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Gittiğim yerlerde hep sanata doğru çekildiğimi hissettim. Çok eskiden beri sıkı bir sanat meraklısı olarak yaratıcı kişilerle iletişim içinde olmaya çalışıp yaşadıkları süreçleri öğrenmek istedim. Belirli işler yaratılırken hangi adımlar atılıyor ve sanatçılar işlerine kendilerinden neler katıyorlar, bunları keşfetmeye çalıştım. Daha önce çalıştığım işlerde ileride sanat üretiminde kullanabileceğim farklı araçları kullanmayı öğrendim. Sonrasında öğrendiğim araçların biraz daha üstüne koymaya başlayarak amatörce üretmeye başladım. Yaptığım kolajları dijital bir projeye dönüştürdüm, işe gidip gelirken kolajlarımı yapmaya, sanat blog’umda ilham aldığım sanatçıların işlerini paylaşmaya devam ettim. Sonrasında sulu boya ve akrilikle illüstrasyonlar yapmaya başladım.
Kendi üretimlerime başladıktan sonra arkadaşlarım ve yakın çevremin istediği şeyler üzerine farklı çalışmalarım oldu, bu işlerin içinde grafik tasarımları da vardı, resimler de. Farklı alanlarda bir sürü mesai harcadım. Bu süreç içerisinde sanatsal üretim denemelerimin yanında bolca araştırma yaparak kendime bir temel oluşturdum. Ve sonucunda sanat üreticisi olarak hayatımda yepyeni bir sayfa açtım.
Pandemi başlamadan çok kısa bir süre önce en büyük destekçim ve yol arkadaşım, ablam Ayliz Abbas’la KOOL Studio’yu kurduk. Baskı ve akrilik işlerimizin yanı sıra markalara projeler de üretir olduk. Studio’muz sayesinde bu iş ciddiye bindi ve hayatımı bu işten kazanmaya başladım.
Açıkçası sanatı tam zamanlı işim yapmadan önce genel olarak bir mutsuzluğum vardı. Üretmek ve yaratıcı olmak isterken birbirini tekrar eden işlerin içinde kendimi tükenmiş hissettim. Bu anlardan kaçmak için de kenarda köşede çalışmalarımı hep yaptım. Sanatla uğraşırken en yorgun anlarda bile içimin inanılmaz bir enerjiyle dolduğunu farkettim. İçimde her zaman üretmeye ve ortamı güzelleştirmeye dair bir dürtü var ve bunu sadece resimle sınırlı tutmak yerine obje ve mekanlarla da ilerlemek istiyorum. Ben yaparken mutlu oluyorum, insanlar bakınca mutlu oluyor. O zaman neden daha fazla yapmayayım ki?
Kendini nasıl tanımlıyorsun? Melis Öztürk bir sanatçı mı?
Sanat üreten herkes sanatçı mıdır? Bu sorunun cevabını verebilecek kişi ben miyim bilmiyorum. Hayatım boyunca içinde sanat olan şeylere karşı heyecan duydum, sanattan aldığım zevk üretim tutkumla birleşince bir sanat üreticisine dönüştüm. Ömrümü adamak istediğim şey sanat, beni mutlu eden şey sanat. Bana göre önemli olan üretirken yaşadığım mutluluk ve işlerime bakıldığında mutlu olunması.
Mart'21 Sanat Kutusu'ndan harika çalışmalarından "Face of Lily II" çıktı. Bize bu eserinden bahseder misin?
Kutudan çıkan resmimin ismi “Face of Lily II”. Surat temalı soyut resim serimde en çok sevdiğim işim. Face of Lily’in iki rengi var, ilki beyaz zemin üzerine canlı renkler, ikincisi ise koyu zemin üzerine açık tonlarda. Bu seri soyut kompozisyonlarım arasından figüratife yakın olan bir tarza sahip olduğu için bu karma hissini seviyorum. Parçaların yeri değişirse bütün görüntü değişecekmiş gibi hissettirmesi de ayrıca hoşuma gidiyor.
Projeler
-
GittiGidiyor - Anneler & Babalar Günü
2018 yılında şirket çalışanlarına Anneler Günü ve Babalar Gününde çocukları ile birlikte üretebilecekleri sanat kutuları hazırladık.
-
Bayer - Yılbaşı Tebriği
2021 Yılbaşı tebriği dahilinde online olarak hazırlanmış temel modern kaligrafi eğitimi içeren atölye sayfası hazırladık.
-
Warner Bros - Saka Kuşu Ön Gösterim Kutusu & Atölyesi
Saka Kuşu filminin Türkiye ön gösterimi öncesi davetliler ile birlikte film temasına özel hazırlanmış kutularımız ile sanat atölyesi verdik.
-
EnerjiSa - Young Enerji Online Atölyeler
Young Energy ekibi için özel hazırlanmış sanat kutuları ile online atölye gerçekleştirdik.
-
Warner Bros - Küçük Kadınlar Ön Gösterim Kutusu & Atölyesi
Küçük Kadınlar filminin Türkiye ön gösterimi öncesi davetliler ile birlikte film temasına özel hazırlanmış kutularımız ile sanat atölyesi verdik.
-
Kumsal Bebek - Doğumgünü Özel Kutusu
Kumsal'ın doğumgünü için ailesi tarafından tüm davetlilerine Kumsal'ın temasına özel içerikli üretilen sanat kutuları hediye edildi.
Etkinlikler
-
Koç Üniversitesi
İstanbul | 02.2018
Kamp'18 Standı & Atölye
-
ArtAnkara
Ankara | 03.2019
Sanat Fuarı Standı
-
Pecha Kucha
Eskişehir | 05.03.2017
Kermes & Atölye
-
Socar
İstanbul | 24.09.2017
Kermes Standı
-
Koton
İstanbul
Şirket İçi Kermes